Sådan organiserer man en skattejagt til en børnefødselsdag.

Med god planlægning glider det hele nemt og enkelt.
Har du en god kasse, der kan bruges som skattekiste? Måske en skoæske, som du kan beklæde med metalfolie. Måske er der en i din vennekreds, som har en rigtig skattekiste? Tænk lidt over det og vær i god tid, hvis du skal spørge, om du eventuelt kan låne en skattekiste.

 

Har du løst det med kisten? Perfekt, så skal du finde ud af, hvad der skal være i kisten. Slik er helt klart det mest populære, ting og legetøj kan også være en succes, men regn ikke med, at børnene vil blive begejstrede for noget sundt eller fornuftigt som frugt eller tandbørster. Det kan måske endda betyde, at børnene ikke gider være med til skattejagt en anden gang. Med de populære slikposer til alle børn fordeles skatten ligeligt mellem alle børnene. Chokolademønter i guld giver et flot indtryk, når man åbner kisten, men det er måske ikke det smarteste slik at have til en børnefødselsdag, plus at der kan blive diskussioner om fordelingen af mønterne, hvis de ikke i forvejen er ligeligt fordelt i poser i børnene.

Næste spørgsmål: Hvor mange børn kommer til børnefødselsdagen?

Hvordan ser gruppen ud, har de forskellig alder og er nogle tilbageholdende og andre mere drivkraftige? Forsøg at få en god gruppesammensætning, så det bliver en god oplevelse for alle deltagerne. Lav ikke alt for store hold, omkring 4-6 børn på hvert hold kan være passende, for at alle børn får en chance for at være delagtige. Hvis det er små børn, så sørg for, at der altid er en, der er stor nok til at kunne læse og hjælpe de andre på holdet lidt.

Har børnefødselsdagen eller festen et tema?

Pirattema, prinsessetema, detektivtema, isprinsessetema eller jungletema plejer at være populært til børnefødselsdage, men det ændrer sig også efter alder og årstid, og hvilke Disney-film der er populære. Hvis du skal lave en skattejagt med et tema, kræver det, at du efterforsker lidt for at sætte dig ind i det.

Hvis fødselsdagsfesten har et tema, skal skattejagten jo også have det samme tema.

Hvis du har valgt et tema, er det bare at gå i gang med efterforskningen til ledetrådene.

Send invitationerne og begynd at planlægge skattejagten

Du skal have en baggrundshistorie og en indledning til skattejagten. Hvorfor skal børnene begive sig ud på skattejagt, og hvem skal de hjælpe? Skab en farverig historie med en eller anden, som er i nød og behøver børnenes hjælp. Jo mere spændende historien er, desto mere engagerede bliver børnene. En populær, men også enkel, start på skattejagten er, at man har fået en flaskepost med et brev, hvor der er en, som beder om børnenes hjælp. Tænk på, at skattejagtens tema også gerne må afspejle sig i invitationen til børnefødselsdagen og skattejagten. Lav et fint invitationskort til børnefødselsdagen eller festen!

De sidste forberedelser, før børnene kommer, er at placere alle ledetråde og poster på gode steder, som er logiske og lidt svære at finde. Hvis der er for langt mellem nogle af posterne, kan du altid lægge spor ud i form af pile lavet af træpinde, der peger i den rigtige retning eller markeringsbånd i plast, som sidder på et strategisk sted og viser vej.

Tip: Led efter steder, der er adskiller sig lidt fra omgivelserne, og hvor det er godt at placere en ledetråd og udfordring. Fx en postkasse, et specielt træ, en trillebør eller en udendørslampe. Hvis du mangler nogle gode steder, kan du selv skabe nogen ved at placere en vandkande, en spand eller noget andet, der giver lidt blikfang i haven eller parken.

Når du er klar med alle forberedelserne, er det bare skatten, du mangler. Forsøg at finde på et godt gemmested, som du kan henvise til i den sidste ledetråd. Det er vigtigt, at stedet ligger så afsides og skjult, at der ikke er nogen, som ser skatten, hvis de tilfældigt går forbi.

Hvis børnene er små, eller hvis miljøet er lidt utrygt for børn, bør der være en voksen eller et ældre barn i nærheden af hvert af holdene i skattejagten. Det er dog bedst, hvis man holder sig i baggrunden og kun hjælper til, hvis børnene går i den forkerte retning eller har brug for en ekstra ledetråd eller lidt hjælp for at komme videre. Det kan især være godt, at børnene har en voksen med, hvis skattejagten foregår i skoven eller en storby.

 

Hvor er det godt at gennemføre en skattejagt?

Man kan holde en skattejagt næsten overalt, bare området er sikkert for børnene at bevæge sig rundt i på egen hånd, og de ikke bliver bange. Hvis det er et lidt mere udfordrende terræn, fx en skov, må man sikre sig med en voksen i nærheden. Her finder du en færdig skattejagt til skoven.

Skattejagt i en dyrepark eller zoo kan blive en stor succes. Der er meget sjovt at lære om dyrene og deres forskellige egenskaber. Det er jo desuden sjovt bare at besøge dyreparken/den zoologiske have, og hvis man tilføjer en skattejagt, bliver det en sikker succes.

 

I haven

Haven er et perfekt sted at holde skattejagt. Det er ofte et afgrænset og privat område, hvor man ikke risikerer, at der er andre, som finder skatten eller begynder at flytte rundt på ledetrådene. Her er det også let at placere sine egne arrangerede gemmesteder til ledetråde, fx en spand.

I kvarteret omkring hjemmet

Det er enkelt at lade børnene gå ud på en halvtimes skattejagt i kvarteret omkring dit hjem. Det passer ofte fint at have en post pr. 200 meter, så har børnene både haft det sjovt og har fået gået eller løbet nogle kilometer, når de kommer tilbage efter at have fundet skatten.

Det er også muligt at lave din egen skattejagt indendørs. Tænk på, at der skal være lidt mindre action og et mere roligt tempo, når du holder skattejagten indenfor. Her finder du mere end 10 forskellige skattejagter, som kan gennemføres indendørs.

 

Sjovt tilbehør og gadgets, som du kan bruge til skattejagten

Et kompas, hvis ledetråden fx siger ”gå mod vest”.

Et forstørrelsesglas – altid godt at have, specielt, hvis det er en detektivskattejagt eller et mysterium, som skal løses.

Et kamera – sjovt at få minder fra skattejagten.

Et spejl, hvis man skal læse spejlvendt tekst.

Lidt udklædningstøj, pirathatte til pirater, diademer til prinsesser osv.

 

Skatten

Fyld skattekisten med en skat, der vil blive værdsat af alle, som leder, og sørg for, at den er gemt på et sted, der er tilstrækkelig svært at finde, så den ikke opdages af andre, men er mulig at finde for dem, der deltager i skattejagten. Hvis du har flere hold, som går på skattejagt, så tænk på, at ledetrådene skal være forskellige, og at du skal have forskellige skatte. Intet er mere skuffende, end at skatten er væk, når man kommer frem til gemmestedet.

 

Har du selv lavet en skattejagt, eller har du idéer eller forslag til et godt tema? Kontakt os via formularen eller skriv en kommentar.

Facebooktwitter